Seguidors

El xalet de Puigcerdà, de Jordi Finestres


"És bo saber que encara hi ha alguns éssers civilitzats del món que odien la guerra i creuen en la bondat."

Avui dia, el tema de la Guerra Civil ja no és tabú, o al menys no tant com ho era fa uns anys. Se n'ha parlat molt i ha estat tema d'investigacions, judicis, novel·les i pel·lícules; de fet sembla que ja se l'hagi tractat des de tots els punts de vista possibles. En canvi, gràcies a El xalet de Puigcerdà he descobert una part de la nostra història que m'era totalment desconeguda: l'apadrinament de nens espanyols durant la guerra per part de ciutadans anglesos, americans i, fins i tot, australians. 

Jordi Finestres explica de forma molt planera i interessant la història de l’organització Foster Parent's Plan i dels seus fundadors: el periodista John Langdon-Davis, l'Eric Muggeridge, el Nick Carter i l'Edna Odgers, que ho van donar tot, algun fins i tot la vida, per ajudar als nens i nenes víctimes de la guerra i defensar els ideals democràtics. 

Un dels trets més interessants són els documents reals i les transcripcions que l'autor inclou al llibre i permeten viure de primera mà el que van viure els protagonistes:

"No em deixen de sorprendre els modals dels nens que els veig seure a la taula davant dels grans bols de llet calenta per esmorzar. Això pot semblar un aspecte sense importància, però quan saps que molts d'aquests nens mai no s'han assegut en una taula per menjar un àpat, que alguns no han utilitzat mai una forquilla o una cullera, entendran que em sorprengui veure trenta nens en una taula menjant en silenci davant d'una sola noia que té cura d'ells."

Així mateix, és molt curiós llegir les paraules dels nens que vivien a les colònies, apadrinats per ciutadans anglesos, primer, i per americans i australians més tard:

"Una guerra és una cosa incomprensible on unes persones maten unes altres. Algun dia m'agradaria veure que tot el material que s'utilitza per construir escopetes i artilleria serà usat per construir altres coses que ens portin a una vida millor i en pau a favor de la humanitat."

Crec que Jordi Finestres va implicar-se molt amb la història del John Langdon-David i del Foster Parent's Plan, tal i com explica al pròleg i com es deixa veure al llarg de tot el relat. Això, fa que la lectura sigui molt emotiva i que el lector pugui notar tota l'admiració de l'autor. 

És curiós com el fet de l'apadrinament, que tant acostumats estem a veure avui dia a la televisió, a través dels anuncis de les oenegés, comencés aquí a Espanya ara fa tants anys. I, pel que sembla, el sistema funcionava i no buscava només la manutenció de nens que havien quedat orfes o que havien estat separats dels seus pares, sinó oferir-los un lloc al món, afecte i la sensació que hi havia algú que vetllava per ells i els estimava.  De fet, la Fundació va aconseguir que personalitats tan importants com la primera dama americana, Eleanor Roosevelt, o el cantant Frank Sinatra, apadrinessin un nen espanyol.

Arran de la publicació d'aquest llibre, el diari Ara va posar en marxa una campanya per trobar els nens que el periodista i la seva Fundació van ajudar a salvar i conèixer la seva experiència i la seva història.

Crec que és un llibre molt recomanable i que us descobrirà una part de la història de Catalunya, d'Espanya i d'Europa desconeguda per a molts de nosaltres. 

Jordi Finestres (Manresa, 1974) és periodista, especialitzat en l’àmbit de la comunicació esportiva i política i també de la divulgació i investigació històrica a la revista Sàpiens. Ha treballat en diversos mitjans de comunicació, tant en premsa com a la televisió. Ha publicat més d’una vintena de llibres, la majoria dels quals, centrats en temàtica històrica i en l’esport. 



La fitxa

El xalet de Puigcerdà. Solidaritat sota les bombes.

Jordi Finestres


172 pàgines

19,90 euros

Moltes gràcies a l'editorial per l'exemplar!



  

Comentaris

Entrades populars