Seguidors

Ressenya** El curiós incident del gos a mitja nit, Mark Haddon

Una història intrigrant, emotiva i molt humana



Sempre he pensat que el millor de la literatura és que et permet veure mons, viure situacions o conèixer ambients que són totalment aliens al teu i amb els quals difícilment podries tenir contacte d’una altra manera. 

Per això crec que El curiós incident del gos a mitjanit, de Mark Haddon, és una d’aquelles novel·les que val la pena llegir, perquè et permet posar-te a la pell d’un nen autista, una realitat totalment inaccessible per a la majoria de nosaltres i a la vegada tan enigmàtica. 

El protagonista és en Christopher, de 15 anys, qui, una nit, descobreix mort el gos de la seva veïna i decideix investigar per esbrinar qui ha estat el responsable de l’assassinat. 

Però aquest és un d’aquells llibres en què res no és el que sembla ja que, a través d’aquesta recerca, en Christopher descobrirà una part amagada del seu passat i un secret sobre la seva família, i alhora intentarà comprendre el món dels sentiments humans, que per a ell és tan inintel·ligible. 

Un dels trets que més m’ha fascinat és la manera com l’autor aconsegueix reflectir la ment d’una persona autista i transmetre la seva manera de veure el món, la seva manera de pensar i actuar, i fer-nos comprendre la seva lògica. Crec que el fet que l’autor hagi treballat amb persones amb deficiències físiques o mentals li confereix una empatia especial amb elles, però no només això, sinó que la sap transmetre a la resta de persones a través de les seves novel·les. 

A més a més, és una història amb molta intriga i no està enfocada des del punt de vista de la crítica social, tot i que en la meva opinió té molt de valor humà i transmet molta tolerància. Els personatges són d’aquells que t’arriben al cor i, el millor de tot, és que el conjunt està amanit amb molt d’humor, un punt que per a mi sempre és a favor.  

Sinopsi 

En Christopher Boone té quinze anys i pateix una forma lleu d'autisme. Sap molt de matemàtiques i poc sobre els éssers humans. Li agraden les llistes, els sistemes, la veritat... Odia el groc, el marró i que el toquin. Mai ha anat sol més enllà de la botiga de la cantonada, però quan descobreix que algú ha matat el gos d'una veïna, decideix iniciar una investigació. Lluny de fracassar, la recerca d'en Christopher, que emula el seu admirat Sherlock Holmes -el model de detectiu obsessionat amb el distanciament i l'anàlisi dels fets-, qüestionarà ben aviat el sentit comú i el comportament dels adults que l'envolten.

Mark Haddon 

Va néixer el 1962 i va estudiar Literatura anglesa a Oxford. Després de llicenciar-s'hi, va treballar amb persones que sofrien deficiències físiques i mentals. Il·lustrador, pintor, poeta i professor d'escriptura creativa, és autor de quinze llibres per a nens. 

La fitxa 

El curiós incident del gos a mitjanit
(The curious incident of the dog at the night-time)

Mark Haddon

La Magrana

272 pàgines

12 euros

ISBN: 9788482649672


 

Comentaris

Entrades populars