Seguidors

Activitat || Presentació de "Wazi" i d"El rei mussol"



Enquatricromia va assistir a la presentació dels nous contes moçambiquesos 
editats per la Fundació Contes pel Món: Wazi i El rei mussol


La tarda de dimarts va ser una tarda de conte. No era la meva primera experiència amb la narració oral de la mà de la Fundació Contes pel Món, però tot i així va ser una estona preciósa i sorprenent alhora. La presentació, que va tenir lloc a la sala d'actes de la Biblioteca de la Sagrada Família, va comptar amb la intervenció del director de Serveis de Solidaritat i Cooperació Internacional de l'Ajuntament de Barcelona, Felip Roca; del director de Contes pel món, Jaume Font, i de la directora del projecte Radio África. Sonidos Urbanos, Tania Adam.

A més a més dels parlaments, els assistents van poder gaudir de la interpretació dels dos contes presentats de la mà del grup Tàándem. És molt interessant poder llegir històries tant diferents a les quals estem acostumats, amb temes que aquí no s'inclouen en contes infantils (com la mort, per exemple) i que proven d'ensenyar valors que per a nosaltres, avui dia, no són potser tan importants. Però és encara més emocionant "veure" aquestes històries, "sentir-les" amb el cor, "viure-les" i "escoltar-les". Perquè nosaltres ja tenim molt oblidada la il·lusió d'asseure'ns davant d'algú que ens està explicant un conte. Jo, personalment, crec que és una sensació que vaig descobrir amb la Fundació Contes pel Món i em fa molta pena perquè crec que de petita m'hagués fascinat i hagués rigut, badat, potser plorat, de la mateixa manera que ho van fer els nens i nenes presents a la presentació de dimarts (bé, els nens i els no tan nens!). Per compartir amb vosaltres una miqueta del que vam viure us deixo aquest vídeo curtet amb un fragment del conte El rei mussol:


Durant la tarda de dimarts es va parlar de la importància de la oralitat, però no només això. També de com és d'essencial per a cada societat de conèixer la seva tradició, la seva cultura, el seu passat. En els temps que corren donem molta rellevància a la globalitat, a conèixer altres cultures, viure altres  maneres d'entendre la vida; tot això és molt important, sense cap mena de dubte. Però també ho és aprendre les pròpies arrels, saber d'on venim i què ens fa únics i, a sobre d'aquesta base, sumar altres experiències, com més millor, per acabar de construir-nos tal i com volem ser. Però avui dia hi ha molts pobles que no tenen aquesta primera oportunitat de conèixer-se a ells mateixos. Per aquest motiu, la Fundació Contes pel Món va decidir tirar endavant el seu projecte i publicar per als estudiants de Moçambic contes que narressin les seves pròpies històries, la seva pròpia cultura, i que aquesta no es perdés en l'oblit

Així mateix, durant la presentació, la Tania Adam va parlar sobre Chimamanda Adiche, una escriptora nigeriana amb una visió del món molt oberta i complexa. Va referir-se a un vídeo en el qual parlava sobre el perill d'explicar una única història. He volgut compartir el vídeo perquè a mi m'ha agradat molt. És força llarg (18 minuts), però si no el podeu mirar ara deseu-lo a favorits i mireu-lo quan tingueu una estona. Us deixo l'enllaç a Youtube.

Finalment, l'acte va concloure d'una manera espectacular: amb un pica-pica de menjar africà que va aconseguir callar-nos a tots i fer-nos gaudir.



Si voleu saber més coses sobre la presentació, Moçambic, la tradició oral; en definitiva, sobre la Fundació Contes pel Món, no deixeu de visitar la seva pàgina web i, si podeu, fer-vos amb algun dels seus contes escrits i il·lustrats per professionals moçambiquesos. Són una preciositat.


Comentaris

Entrades populars