Seguidors

Ressenya || Inés y la alegría







Toulouse, estiu de 1939. Carmen de Pedro, responsable a França dels delmats comunistes espanyols, es creua amb Jesús Monzón, un càrrec menor del partit que, sense que ella ho intueixi, planeja un pla ambiciós. Uns anys més tard, el 1944, Monzón, convertit en la seva parella, ha organitzat el grup més disciplinat de la Resistència contra la ocupació alemanya, prepara la plataforma de la Unión Nacional Española i compta amb un exèrcit d’homes disposats a envair Espanya. Entre ells està Galán, que ha combatut en l’Agrupación de Guerrilleros Españoles i que creu, com molts d’altres la tardor de 1944, que després del desembarcament aliat i la retirada dels alemanys, és possible establir un govern republicà a Viella. No molt lluny d’allà, Inés viu reclosa i vigilada a casa del seu germà, delegat provincial de Falange a Lleida. Ha patit totes les calamitats des que, sola a Madrid, va fer costat a la causa republicana durant la guerra, però ara, quan escolta d’amagat l’anunci de la operació Reconquista de España a Radio Pirenaica, Inés s’omple de valor, i de secreta alegria, per deixar enrere els pitjors anys de la seva vida. (Traducció de la contracoberta en castellà.)


Fa molt de temps que tenia pendent aquest llibre, però mai acabava de trobar el moment adient per llegir-lo. No cal que jo ho digui, però Almudena Grandes escriu realment bé, sense floritures innecessàries, però amb un estil molt elaborat, de frases llargues amb moltes subordinades i molta informació.

Crec que és realment interessant com Almudena Grandes ha decidit construir la novel·la, combinant fets històrics reals amb una història de ficció, que, si més no, podria ser la de tants i tants. Així mateix, i com la mateixa autora explica al final del llibre, es narra com podria haver estat un fet no gaire conegut com és la invasió del Vall d'Aran per part de comunistes espanyols exiliats, però que podria haver canviat del tot la història del nostre país.

Els dos protagonistes principals, Inés i Galán, són molt fàcils d'estimar. Però hi ha tot un seguit de personatges secundaris que també saben robar-te el cor. Així mateix, els antagonistes són d'aquells que odies a mort, fins i tot més que els propis personatges a la novel·la. La veritat és que la relació entre Inés i el seu germà, l’una comunista l'altre falangista, és molt interessant i complexa, i m'ha agradat veure com va evolucionant al llarg de la trama. La mateixa Inés podria arribar a semblar dos personatges diferents, el del principi i el del final del llibre; una mostra increïble de com la vida i les circumstàncies poden arribar a canviar-nos. 

Però també els personatges reals, com Dolores Ibárruri o Carmen de Pedro, estan integrats completament a la novel·la, i els fets històrics no estan narrats com si d'un llibre de text d'història es tractés. Almudena Grandes va molt més enllà perquè: "la historia inmortal hace cosas raras cuando se cruza con el amor de los cuerpos mortales".

Una altra cosa de les que m'agraden quan llegeixo és que del llibre se'n poden extreure milers de cites que se't queden gravades a la ment, d'aquelles que no pots evitar apuntar en una llibreta per rellegir-les de tant en tant:

"(...) es ella una vez más, tan ella, tan igual a sí misma, a su leyenda, que nadie llega a apreciar diferencia alguna con otras tardes, otros mítines, y sin embargo, ya es distinta, tiene que serlo."

"Todo muy bonito, muy elevado, muy progresista y mentira podrida."

"Yo no miraba y no escuchaba, no veía nada fuera de mí, no sentía nada más allá de mu boca, porque de repente todo mi cuerpo era boca, todo mi cuerpo labios, toda mi piel, de la cabeza a los pies, las comisuras de mis labios, la punta de una lengua que era yo y lo era todo y no veía nada, pero lo sentía todo (...)"

A veure si aconsegueixo fer-me amb el segon llibre de la series (Episodios de una guerra interminable), perquè promet molt i crec que és una manera genial de conèixer la història del nostre país des d'una perspectiva molt personal, sí, però també molt rica i molt interessant.

La fitxa 

Inés y la alegría
(Episodios de una guerra interminable)
Almudena Grandes

Tusquets Editores

736 pàgines

23,10 euros

ISBN: 978-84-8383-253-0
  

 

Comentaris

Entrades populars