Seguidors

Ressenya || L'escuma dels dies





L’escuma dels dies podria ser una història d’amor trista, si no fos també una crítica sagnant a la religió i a l’obsessió per la feina, o una sàtira de l’existencialisme de Jean-Paul Sartre, convertit en la novel·la en Jean-Sol Partre. Hi ha qui hi veurà un conte de fades, amb ratolins que parlen i endrecen la cuina, cases que es fan petites i nenúfars malignes que creixen al pit de la jove protagonista. D’altres hi trobaran una estimulant novel·la d’anticipació científica, amb invents tan suggeridors com el pianòctel o l’arrencacors, i un homenatge explícit al jazz i al cinema mut... 

***


Vaig comprar aquest llibre per impuls. L'edició em va semblar preciosa i el text de la contracoberta em va acabar de convèncer. Per llegir-lo, però, s’ha de tenir la ment oberta perquè està ple de situacions surrealistes i vocabulari inventat. Això fa que de vegades sigui una mica complicat visualitzar la història, però a l’hora la fa molt divertida.

Es va publicar el 1947. Tot i així crec que moltes de les seves crítiques cap a la societat de l’època i els valors que l’acompanyen estan encara molt vigents:

“- Per què són tan desdenyosos? Tampoc no està tan bé això de treballar.
- A ells els han dit que està bé. En general tothom ho troba bé. Però en realitat no hi ha ningú que ho pensi. Es fa per costum i per no pensar-hi, precisament.”

El llibre, una oda a l’absurd, està ple de frases i diàlegs que fan reflexionar sobre la manera que tenim de fer les coses i el valor que els donem. 

També és molt crític amb la religió (fet que a mi, particularment, m’agrada molt), parodiant i ridiculitzant personatges i rituals.  

En general, me n’alegro molt d’haver seguit l’impuls inicial que em va fer comprar el llibre, però entenc que no a tothom li pugui agradar l’estil de Boris Vian.
 

 

Comentaris

Entrades populars